Is de ziekte van Parkinson erfelijk? Is het zo dat die erfelijk is van grootouder op kleinkind?

Maxine, 19 jaar
16 november 2008

De grootmoeder van mijn vriend heeft de ziekte van Parkinson. Zij heeft dit op latere leeftijd gekregen. Ik heb gehoord dat deze ziekte erfelijk is van grootouder op kleinkind, klopt dit? Is er dus veel kans dat mijn vriend genetisch aanleg heeft voor deze ziekte?
En is er een manier om na te kijken of je aanleg hebt voor deze ziekte?

Antwoord

Beste Maxine,

In de overgrote meerderheid (ongeveer 90%) van de gevallen is de ziekte van Parkinson niet erfelijk. Voor de niet-erfelijke vormen stijgt de kans om de ziekte te krijgen met de leeftijd, maar de juiste oorzaak is nog niet gekend. Er blijkt ook een iets hogere kans te zijn voor familieleden om de ziekte te krijgen, maar dit betekent dat de kans om Parkinson te krijgen stijgt van 1-2% tot 2-4%, wat dus nog heel laag is.

In 5-10% van de Parkinson patiënten is de ziekte wel duidelijk erfelijk. Er zijn reeds verschillende genen gekend die de oorzaak kunnen zijn van familiale vormen van de ziekte van Parkinson. Vaak beginnen die erfelijke vormen wel op jongere leeftijd.

De kans dat de grootmoeder van je vriend een overerfelijke vorm van de ziekte van Parkinson heeft is dus heel klein. Men kan eventueel via genetisch onderzoek nagaan of dit toch het geval zou zijn, maar ik denk dat de meeste dokters hier niet echt enthousiast voor zullen zijn, gezien de grote kost van dergelijk onderzoek en er voor zover ik kan oordelen geen reden is om aan te nemen dat het hier om een erfelijke vorm van de ziekte gaat.

Kortom, ik zou me niet te veel zorgen maken. En moest het toch om een zeldzame erfelijke vorm van de ziekte gaan, dan is het nog niet juist dat de ziekte overgeërfd zou worden van grootouder op kleinkind. Elke erfelijke ziekte wordt overgeerfd van ouder op kind. Als het gaat om een recessieve mutatie, kan het wel zijn dat de ziekte niet in elke generatie tot uiting komt.

Hopelijk heb ik hiermee je vraag voldoende beantwoord.

Met vriendelijke groeten,

Veerle Baekelandt

professor KULeuven

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw