Hoelang mag ik mijn vriendje niet kussen ?

Stefanie, 14 jaar
7 november 2008

Ik ben dinsdagavond naar de dokter geweest en die vertelde mij dat ik klierkoorts heb. Ik heb geen koorts, maar er is wel vermoeidheid en een opgezwollen klier in mijn nek. Ook heb ik al een tijdje barstende hoofdpijn. Ik heb er geen gedacht van hoelang ik mijn vriendje niet meer mag kussen, kunnen jullie mij daar antwoord op geven?

Antwoord

Klierkoorts is het beeld van infectie door het Epstein-Barr virus bij adolescenten en volwasenen. De meeste mensen zijn voordien reeds op jongere leeftijd besmet, met geen of weinig symptomen tot gevolg. Besmette personen blijven vaak maandenlang, en soms levenslang besmettelijk via speeksel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op volwassen leeftijd meer dan 90% van de bevolking met het virus in contact geweest is. Het heeft dan ook weinig zin om binnen een relatie waarin gekust wordt infectie trachten te vermijden, tenzij uitzonderlijk wanneer de niet-geïnfecteerde persoon ernstige immuundeficiëntie heeft.

Gesteld dat het hier om klierkoorts gaat: 'kissing-disease' hoort bij de adolescentie, mogelijk is het vriendje de bron van infectie. Hij kan het virus op kleuterleeftijd opgelopen hebben en sindsdien verspreiden. Zoals uit bovenstaande mag blijken is dit een normaal en klassiek verloop. Wie later in het leven besmet wordt heeft er meer last van, de symptomen (vnl. vermoeidheid) kunnen maanden aanslepen, maar ze verdwijnen volledig.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen