Hoe wordt de zwangerschap van een mannelijk zeepaardje gedefiniëerd? Is het echt zwanger of schijnzwanger of ...?

Katia, 19 jaar
6 november 2008

We wouden graag weten of er geen enkel mannelijk dier zwanger kon worden zoals een vrouw. Op internet vinden we dat mannelijke zeepaardjes zwanger zijn, maar dat is niet helemaal juist aangezien ze niet zorgen voor voedseltoevoer naar de jongen, zijn ze dan toch zwanger of hoe zit dat helemaal juist? Zijn er mannelijke dieren die echt zwanger kunnen worden? Of er heel erg dichtbij komen?

Antwoord

Wel, het hangt er van af wat je beschouwt als ‘zwanger’. Als je bedoelt dat er een placenta moet aanwezig zijn (een placenta is een structuur is die deels door het ouderdier en deels door het embryo gevormd wordt), dan zijn zeepaardjes niet zwanger. Maar, als het criterium is dat voedsel moet doorgegeven worden van het ouderdier naar het embryo, dan zijn mannelijke zeepaardjes wel degelijk zwanger!

De buidel bij mannelijke zeepaardjes is namelijk multifunctioneel: (1) het zorgt dat de embryo’s zich kunnen ontwikkelen  onder gepaste watercondities (het zeewater is namelijk zouter dan het vocht in de embryo’s, wat nadelig kan zijn als er geen speciale aanpassingen zijn), (2) het beschermt de embryo’s tegen predatoren of andere schadelijke factoren, (3) het voorziet extra calcium voor de ontwikkelende embryo’s (en calcium hebben ze nodig om het skelet te vormen), én (4) er worden voedingsstoffen doorgegeven van het weefsel aan de binnenkant van de buidel aan de ontwikkelende embryo’s (zo heeft men kunnen waarnemen dat aminozuren, wat belangrijke bouwstenen zijn voor eiwitten) doorgegeven worden van het vaderdier naar de embryo’s.

Dit alles maakt dat de embryo’s zich volledig kunnen ontwikkelen in een beschermde omgeving, zonder dat ze een vrijlevende fase moeten kennen waarbij ze nog een metamorfose moeten ondergaan (van een larve die nog teert op een dooierzakje, tot een zich actief voedende larve). Jonge zeepaardjes worden dan ook geboren als kleine zeepaardjes (terwijl larvale vissen er meestal helemaal anders uitzien dan hun ouders). In de bijhorende foto kan je zo een pasgeboren zeepaardje zien (aan de hand van de bijhorende maatstreep heb je ook een idee van de afmeting van dat beestje).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Dominique Adriaens

evolutionaire morfologie gewervelde dieren ichthyologie (visbiologie) anatomie histologie morfometrie evolutie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw