Waar gaat kaarsvet naartoe?

Bianca, 28 jaar
6 november 2008

Bij gewone stompkaarsen blijft er op het einde altijd nog wel een deel van de kaars over dat niet is opgebrand, het restje van de kaars,
maar bij theelichtjes en die lange dinerkaarsen verdwijnt al dat kaarsvet volledig. Ik brand elke avond wel enkele kaarsen en vraag me af waar dat kaarsvet heen gaat. Iemand zei me dat dat gewoon verdampt maar als ik dan aan het proces van de regen terugdenk dat men mij vroeger in het school heeft geleerd dan zou het binnenkort in mijn appartementje kaarsvet moeten beginnen regenen...? :-)

Antwoord

Beste Bianca,

geen paniek, er zal niet meteen kaarsvet van je plafond beginnen druppelen. Een kaars bestaat eigenlijk uit lange koolstofketens (paraffine). Wanneer de kaars brandt, worden deze ketens afgebroken tot kortere stukjes die vervolgens verbranden. In een ideaal geval (volledige verbranding; voldoende zuurstof) ontstaat er dan CO2 gas en waterdamp. Het is dus niet zo dat het kaarsvet gewoon verdampt en daarna terug zou condenseren (met kaarsregens tot gevolg).

Een collega heeft onlangs geantwoord op gelijkaardige vraag: "waarom heeft vuur een oranje-rode gloed?". Neem zeker ook daar eens een kijkje.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing Bart Buffel

industriƫle chemie, kunststofverwerking, eigenschappen en structuur van kunststoffen

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen