Hoe werkt een CD?

Nils, 17 jaar
5 november 2008

Hoe werkt een cd? Is dit hetzelfde principe voor een dvd of een blu-ray?

Antwoord

Een gedetailleerde uitleg over hoe een cd werkt kan je vinden op de website van HowStuffWorks (link in bijlage - helaas een website met veel reclame).

De geluidsgolf is gecodeerd in 1-en en 0-en, gelijkaardig met een ongecomprimeerd audiobestand op de computer. Dit binaire signaal wordt geperst op de cd in een dunne aluminiumlaag in de vorm van bultjes en putjes, afgedekt met plastic. In de cd-lezer zit een laser en een ontvanger. De bultjes op de metaallaag van de cd zullen de laser weerkaatsen naar de ontvanger, de putjes weerkaatsen de laser niet naar de ontvanger. Zo kan de ontvanger de 1-en en 0-en lezen. Die worden dan omgezet naar een geluidssignaal door een digitaal-naar-analoog convertor (DAC) dat naar de luidsprekers kan worden gestuurd.

Exact hetzelfde principe wordt gebruikt bij DVD en Blu-Ray (maar cd was uiteraard wel eerst). DVD heeft als extra bijkomende voordelen dat er meerdere lagen op een schijf gebrand kunnen worden en dat de laser zich daarop kan 'focussen', zodat er meer info op een schijf past. Blu-ray gebruikt een kortegolflaser (blauwe laser) waardoor de info nog dichter op elkaar gezet kan worden. Want hoe korter de golflengte van het licht, des te kleinere details je kan zien.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen