Bij welke voedselcategorie horen eieren?

Elise, 17 jaar
30 oktober 2008

Een vriend van mij vroeg mij op een dag bij welke voedingscategorie een ei hoort.
Omdat ik het antwoord nergens vond, keek ik eens naar de voedselpiramide en daar staan de eieren bij het vlees en de vis, maar het wordt wel als iets anders dan vlees en vis gezien.
Toen hij het later aan onze leraar biologie vroeg zei hij dat het vlees was, wat ik behoorlijk vreemd vond.
Vandaar dat ik mij dus afvraag of eieren een aparte voedselcategorie zijn of niet.

Antwoord

Beste Eline,

Eieren, waarvan kippeneieren de belangrijkste zijn, worden wel eens omschreven als de bijna perfecte proteïnebron. Ze zijn direct verteerbaar en bevatten een belangrijke hoeveelheid voedingsstoffen die we nodig hebben voor de groei en het onderhoud van onze lichaamsweefsels. Het gebruik van eieren dateert al van de oudheid en tegenwoordig zijn ze wereldwijd niet meer weg te denken uit de voeding. Eieren zijn zo belangrijk dat ze naast vis, vlees, zuivel een aparte voedingscategorie kunnen vormen.

Wat hebben vlees, vis en eieren gemeen? Het zijn alledrie erg rijke proteïnebronnen van dierlijke oorsprong. Eieren zijn geen vlees. Vlees wordt gedefinieerd als het spierweefsel van warmbloedige dieren geschikt voor menselijke consumptie. De samenstelling van eieren en vlees lijkt wel wat op elkaar. Een ei bevat zo'n 74% water, 12% proteïne en 11% vet. De samenstelling van vlees verschilt uiteraard wel wat afhankelijk van de soort (runds, varkens, kip) en het type (steak, borst, bil, ...) maar gewoonlijk bevat vlees ook zo'n 75% water, 20% proteïne en 5% vet. Vandaar dat vlees en eieren soms samen in hetzelfde vakje ingedeeld worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw