Wat is het verband tussen de frequentie van de verschillende muzieknoten?

Jan, 57 jaar
27 oktober 2008

De verschillende noten die we gebruiken in de muziek hebben een bepaalde frequentie. Het verschil tussen die frequenties is blijkbaar niet vast. Wat is het juiste verband tussen de noten?

Antwoord

De frequentie van muzieknoten verloopt exponentieel. Tussen opeenvolgende noten meten we dan ook geen vast verschil (optelling), maar wel een vaste factor (vermenigvuldiging).

De frequentie van een noot die een octaaf hoger is gelegen dan een andere is steeds het dubbel van die andere noot. Dat octaaf wordt verdeeld in 12 gelijke delen (dit is de meest gebruikte, westerse, evenredigzwevende stemming). Tussen opeenvolgende noten zit dan een factor gelijk aan de 12e-machtswortel uit 2, ook te schrijven als 21/12.

Op die manier, als men een octaaf heeft, is dit een verschil van 12 noten. De frequentie wordt dan 12 keer na elkaar vermenigvuldigd met 21/12, dus vermenigvuldigd met 21/12 * 12 = 212/12 = 21 = 2. Voor een afstand van een reine kwart (5 noten verschil) vermenigvuldigt men de frequentie met 25/12, voor een afstand van een reine kwint (7 noten verschil) met 27/12, enz.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen