Waarom blijven ondanks de vooruitgang van de wetenschap zoveel mensen bijgelovig?

Peeters, 41 jaar
6 mei 2008

Het is al lang duidelijk dat 13 geen ongeluksgetal is, dat er geen zeven shakra's en geen Goden zijn, en dat homeopathie zever in pakskes verkoopt. Waarom blijven mensen hier dan aan vasthouden?

Antwoord

Dit is geen echte vraag, dit is een aanklacht.  Toch een poging tot antwoord.

Wetenschap is geen systeem dat waarheid scheidt van onwaarheid.  Moest dat zo zijn, en maakte een wetenschapper ook maar een enkele fout, dan degradeerde wetenschap tot wat u "bijgeloof" noemt. 

Feynman's "Cargo Cult" artikel (zie Wikipedia) is een leuke persiflage op wetenschappen die zich gaan gedragen als cultussen. 

Persoonlijk denk ik dat de mensen nog altijd het recht hebben om hun eigen mening te vormen.  Dat niemand ooit bewezen heeft dat 13 geen ongeluksgetal is, dat er geen zeven shakra's en geen Goden zijn, en dat homeopathie zever in pakskes verkoopt. Misschien is een van deze bewering toch juist?  Schaadt het?

Waarom blijven mensen hier dan aan vasthouden ? Dat is een echte vraag. 

Kan je niet weten.  Conservatisme?  Traditie?  Opvoeding? Contrair doen? [Verkeerde?] interpretatie van eigen ervaring? De ervaring dat ook "wetenschappelijke" beweringen af en toe verkeerd blijken te zijn?

Wetenschappelijk ingesteldheid, als dat al bestaat, behelst onder meer het systematisch in vraag stellen van alles, ook het eigen gelijk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw