Als je de zon ziet, zie je die dan eigenlijk zoals ze was miljoenen jaren geleden?? Dus als ze vandaag bv ontploft.. zie je de zon dan pas ontploffen over een miljoen jaar? Hoe komt dat dan?

jannick, 21 jaar
20 oktober 2008

Als er op de zon vandaag iets gebeurt, bv een ontploffing, zien we dat dan met het blote oog pas over een mijoen jaar gebeuren?
en zo ja hoe komt dat? want licht doet er toch maar 8,5 minuten over om hier te geraken, waarom zien we dat dan pas gebeuren over zo een lange periode en niet ook binnen een paar minuten?

Antwoord

De Zon zoals we ze waarnemen op Aarde is de Zon van 8 min 20 sec geleden. Dat is namelijk de tijd die het licht nodig heeft om van de Zon tot bij ons te geraken.
Dit is veel minder dan de 'miljoenen jaren' dat het licht van sommige sterren nodig heeft om ons te bereiken, gewoon omdat deze sterren veel verder van ons afstaan dan de Zon.
Ter illustratie:

  • de Zon staat op 150 miljoen kilometer afstand van de Aarde
  • de volgende dichtsbijzijnde ster, Proxima Centauri, staat op 4,22 lichtjaar van de Aarde: dit betekent dus dat het licht van deze ster ons pas bereikt na 4 jaar en 3 maanden
Als er nu een ontploffing op de zon gebeurt (bvb een zonnevlam, dat gebeurt regelmatig) dan zien we de eerste flits 8 minuten en 20 sec later. De eerste (hoog-energetische) deeltjes bereiken ons pakweg pas na een half uur, omdat ze trager dan de snelheid van het licht bewegen. Het grootste deel van het weggeslingerde materiaal (de 'coronale massa-uitstoot') bereikt ons na enkele dagen. Dit snelheid van dit materiaal is veel trager dan de snelheid van het licht maar bereikt toch nog een waarde van honderden tot duizenden kilometers per SECONDE.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen