Is veel kalk in het water ongezond?

Thomas, 18 jaar
17 oktober 2008

Ik woon in het Gentse, waar er nogal veel kalk in het water zit. We hebben in ons huis dan ook een ontkalker die aangesloten is op al onze 'kraantjes'.

Nu vraag ik me echter af: Is kalk in het water eigenlijk schadelijk voor het lichaam? Calcium is toch een elementair mineraal voor opbouw van botten, en toegevoegd aan allerlei ontbijtgranen,... Waarom dan te veel kalk uit het water weren? En is het waar dat watermaatschappijen opzettelijk zoveel kalk aan het water toevoegen om de leidingen te onderhouden?

Antwoord

Beste Thomas,

Kalk is zeker niet slecht en je hebt gelijk dat calcium erg belangrijk is voor je botten.  We drinken te weinig melk en eten te weinig groenten, waardoor we niet genoeg calcium met de voeding opnemen. Daarom is osteoporose of botontkalking bij oudere mensen een groot probleem.

Maar water met veel kalk heeft een witte tint en een wat speciale smaak. Vandaar dat mensen dit water niet zo graag drinken. Dat is één van de redenen waarom kalk uit het water geweerd werd. Maar water met kalk is zeker zo gezond als ander water uit de kraan.

Voor sommige apparaten kan een teveel aan kalk schadelijk zijn op lange termijn. Ik denk dan bv. aan de wasmachine. Vandaar dat mensen in streken waar veel kalk in het water zit, vaak een wasverzachter hebben.

Je vraag naar de kalk en de leidingen klopt ergens wel. Als je een nieuw huis bouwt, en er komen nieuwe leidingen, moet daar aan de binnenkant een beschermend omhulsel in komen. Dat wordt gevormd door de kalk in het water. Hetzelfde geldt trouwens voor toestellen, bv. een stoomstrijkijzer of zelfs een wasmachine. De eerste zes maanden gebruik je best geen ontkalker zodat alle leidingen dat beschermend laagje kunnen krijgen. Teveel kalk in de leidingen op lange duur is niet zo goed (zeker niet voor smalle leidingen, zoals in een strijkijzer of een wasmachine). Dan kan er een ontkalker gebruikt worden, maar die wordt best pas geplaatst ten vroegste 6 maanden nadat je in het huis woont.

Dus er moet inderdaad steeds een minimaal gehalte aan kalk in het leidingwater zitten.

Prof Greet Vansant

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen