Kan men huisbrandolie zodanig filteren, zodat deze geschikt is voor de moderne dieselmotor?

Patrick, 47 jaar
9 oktober 2008

Huisbrandolie is volgens garagisten niet zuiver genoeg voor de huidige hoogtechnologische dieselmotoren. Vandaar mijn vraag naar een filter om dit probleem op te lossen. Persoonlijk denk ik aan een zakfilter, die men kan inbrengen in de tankopening.

Antwoord

Ik kan begrijpen dat de garagisten u ervan pogen te weerhouden mazout i.p.v. diesel te gebruiken als wagenbrandstof, maar de echte reden is heel eenvoudig: het is niet toegelaten om fiscale reden. De accijns op motorbrandstof is hoger dan op huisbrandolie en diesel is dus duurder. Om bij douanecontrole gemakkelijk het onderscheid te kunnen maken zijn diesel en stookolie gemerkt door een verschillende kleurstof, meer rood of meer groen. Boeren hebben wel toelating om mazout te gebruiken in hun landbouwvoertuigen (tractoren) maar ook niet in hun privéwagens.

Het is natuurlijk maar een kleine stap om toch de wet te overtreden, zoals u argeloos ook aan het overwegen waart. Ontrading gebeurt door vliegende controles van de douane en de boetes zijn zeer hoog (verbeurdverklaring van het voertuig). Ondertussen zijn de oliemaatschappijen hun product wat aan het diversifiëren (winterdiesel, zwavelarme diesel e.d.) maar in principe blijft het hetzelfde product. Een filter zal niet helpen om een andere kwaliteit of kleur van diesel te krijgen.

Ik kan u dus moeilijk aanbevelen uw experiment voort te zetten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Michiel Dusar

Geologie van Belgiƫ

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen