Niet ziek van het koude weer, maar van een virus

Rick, 23 jaar
6 oktober 2008

Ik zag laatst op het nieuws dat het een fabeltje is dat je ziek kan worden van het koude weer, en dat je alleen ziek word van een virus.

Is dit echt zo? Als je bijvoorbeeld in je zwembroek in een steriele koelcel gaat staan voor een uur en het dus heel koud hebt, word je dan niet ziek omdat er geen virus aanwezig is in de koelcel?

Antwoord

Beste,

Om ziek te worden, moet er inderdaad een ziekteverwekker aanwezig zijn; een virus, een bacterie, een schimmel, noem maar op. We hebben het dan over infectieziekten. Je kan echter ook ziek worden zonder dat er infectueuze ziekteverwekkers aanwezig zijn, maar eerder door de reactie, het effect op veroorzakende factoren (vb. bij sommige kankers wordt de rol van virussen duidelijker). In jouw voorbeeld (naakt in een steriele koelcel) zul je heus en waarschijnlijk heel ziek worden (ik tip op een longontsteking). Dit gebeurt onder invloed van een samenspel van verschillende factoren. Ten eerste ben jijzelf nooit te steriliseren: je lichaam zit binnen en buiten vol met ziekteverwekkers. Onze weerstand (immuunsysteem) houdt hun opmars tegen. Naakt in een koelcel zitten zal je weerstandsvermogen erg beïnvloeden, waardoor de ziekteverwekkers vrij(er) spel krijgen. Anderzijds werken je cellen en afweersystemen optimaal bij normale temperaturen: neusslijmvlies vb. bevat een genetisch bepaald aantal afweerstoffen (de ene dus meer/beter dan de andere), die minder performant (krachtig) worden bij lagere temperatuur. Eenzelfde, onschadelijke dosis aan ziekteverwekkers kan dus plots voor ontsteking zorgen, in veranderde omgevingsomstandigheden. Ook vermoeidheid, onderliggende ziekten, chemo, dag/nachtritme verstoring, leeftijd (te jong, te oud), voedingstoestand ... spelen een grote rol in de werking van onze afweer.

D. Danschutter, MScN     

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

MSc Dirk Danschutter

Itensieve zorgen kinderen - humanitaire rampen en veldhospitalen - weekmakers en plasticizers in medisch materiaal en het effect op het lichaam

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen