Welke zijn de oorzaken van de klimaatverandering?

Wendy, 30 jaar
6 oktober 2008

We horen erg vaak over hoe het de mens zijn fout is dat de aarde opwarmt. We verbruiken teveel energie. Tijdens de Industriële revolutie hebben we teveel fossiele brandstoffen gebruikt waardoor we veel CO2-uitstoot hebben veroorzaakt. Maar ik vraag mij af of er "natuurlijke" oorzaken zijn die ook liggen aan deze klimaatsverandering. Is het nu echt alleen de mens zijn fout dat de aarde opwarmt? En wat zou de aarde nu écht helpen om niet zo snel op te warmen?

Antwoord

De zon is zeker de grootste oorzaak van klimaatsveranderingen. Een zeer lang minimum van de zonne-activiteit in de zeventiende eeuw, het Maunder-minimum, lag bijvoorbeeld aan de oorsprong van een kouder tijdperk. Ook vulkanen kunnen, door het uitstoten van stof, de aarde kouder maken.

Momenteel bevinden we ons in een 50-jarig minimum van de zonne-activiteit, dat zou moeten eindigen met de nieuwe cyclus (cyclus 24). En als we kijken naar de vulkanen, zien we dat de Pinatubo in 1991 de laatste belangrijke vulkaanuitbarsting was. Er zijn dus geen "natuurlijke" redenen voor de opwarming van 1990 tot 2008. Ik ga dan ook akkoord met de conclusies van het IPCC-verslag van 2007, dat de opwarming aan de mens toeschrijft.

Nieuwere IPCC-resultaten tonen dat zonder de broeikasgassen ons klimaat dit jaar abnormaal koud zou zijn met zelfs een verkorting van de plantengroeitijd.

De zon, vulkaanuitstoot en broeikasgassen worden tegenwoordig door satellieten waargenomen. In vergelijking met de waarnemingsgegevens uit vorige eeuwen is dit een grote verbetering.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Christian Muller

Aarde- en ruimtewetenschappen

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie
Ringlaan 3 1180 Brussel
http://www.aeronomie.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw