Kan een moederbord een virus of spyware oplopen?

Rob, 18 jaar
1 oktober 2008


Dit bedoel ik dan via bijv. een lanparty.
Als de PC gewoon een virusscanner heeft en een firewall.

Antwoord

Beste Rob,

Het hangt van je computer af, de enige instructies die opgeslagen zijn in het moederbord zijn de eerste instructies die uitgevoerd worden tijdens het opstarten, de zogenaamde firmware code of BIOS. De meeste hedendaagse besturingssystemen (bijvoorbeeld Windows Vista, Mac OS X, Linux) laten echter niet toe dat een gewoon programma rechstreeks de BIOS aanspreekt. Bovendien vereist het zeer gedetailleerde informatie over je moederbord omdat de meeste fabrikanten extra beveiliging voorzien tegen het onbedoeld overschrijven van de BIOS.

Het is dus bijzonder onwaarschijnlijk dat je moederbord zou besmet worden met een virus via een LAN-party of elk ander normaal gebruik van je computer.

Spyware wordt normaal pas gestart als het besturingssysteem zelf start omdat spyware geen ambitie heeft je computer te beschadigen; het probeert zo onzichtbaar mogelijk informatie over jou te verzamelen. Spyware is op jou uit, niet op je computer en is dus zeker zo gevaarlijk als een virus. In het beste geval is het enkel informatie om je interesses te bepalen voor commerciële doeleinden, maar het kan bijvoorbeeld ook op je bankrekening of kredietkaartnummer uit zijn.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Dries Van Dyck

Theoretische Informatica

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen