Ik vraag me het volgende af... Als je gas laat bevriezen en het ontdooit, kun je dat gas dan nog gebruiken?
Een gas kan je niet zomaar bevriezen: je moet het eerst vloeibaar maken voordat je het kan bevriezen.
Als je een vaste stof op zijn smeltpunt brengt, dan zal het vloeibaar worden. Als je het daarna verder verwarmt tot aan zijn kookpunt, dan wordt het een gas. Een goed voorbeeld is water: als het ijs is en smelt, dan wordt het vloeibaar. Als je het kookt, dan wordt het stoom: een gas.
In de omgekeerde richting zijn er ook twee stappen nodig om een gas te doen bevriezen: je moet het eerst doen "condenseren" - het vloeibaar maken. Daarna kan je het verder afkoelen tot het vriespunt en doen bevriezen.
Als je een gas op die manier doet bevriezen, en daarna weer ontdooit en verdampt, dan is het nog steeds bruikbaar. Het gas zelf is niet veranderd en zal er niet slechter of beter door worden.
Dat systeem wordt vaak gebruikt om gas te verplaatsen: gas wordt eerst in vloeibare vorm gebracht, en dan pas vervoerd, omdat het gemakkelijker is om mee te werken. Gastankers zijn schepen die gebruikt wordt om aardgas in vloeibare vorm te verplaatsen. Achteraf wordt het weer verdampt en kunnen wij het weer als gas gebruiken. Dit wordt ook bij ons gebruikt om aardgas, dat wij gebruiken in onze gasvuren en verwarming, uit andere landen naar hier te brengen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens