Bestaat toeval?

Nico/Simon, 24 jaar
18 september 2008

Bestaat zoiets als toeval? Of is alles (onbewust) beredeneerd en dus alles doelmatig is vastgelegd. Is het een (onbewust) proces die we al dan niet zelf in de hand hebben, waardoor toeval eerder een (onbewuste) keuze is.

Antwoord

Beste Nico,

Je vraag is best vaag: "Is alles (wat bijvoorbeeld ?, waar, wanneer ?) beredeneerd (door wie ?) en dus alles doelmatig vastgelegd. Is het een onbewust proces (wat evolueert er ?) die we al dan niet zelf in de hand hebben, waardoor toeval (wat gebeurt er dat jij toeval noemt ?) eerder een onbewuste keuze is (tussen wat ?)."

In een aantal geloofsstromingen beweert men dat alles een intentie (bedoeling) heeft. Deze overtuiging kan mensen helpen zich beter bewust te worden van hun drijfveren. Vanuit een iets nuchterder standpunt zou je kunnen zeggen: 'Alles' slaat op 'alles wat ik (onbewust/bewust) observeer' en 'intentie' slaat op 'wat ik wil, wat ik nastreef'. Je zou kunnen stellen dat we steeds 'observeren' of aandacht geven aan zaken in functie van een intentie. Wanneer we de noodzaak, intentie of nut van observaties in vraag stellen, kan het gebeuren dat we tegen onszelf zeggen: 'is dit toeval ?' Je mag nu zelf kiezen of 'toeval' in deze zin bestaat.

Voor het gebruik van het concept 'toeval' voor wetenschappelijke doeleinden verwijs ik naar
http://nl.wikipedia.org/wiki/Toeval

Groetjes,

Bruno

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen