Waar op (en rond) Antarctica is er zout en waar iser zoet water?

Wim, 42 jaar
6 mei 2008

Algemene interesse

Antwoord

Dag Wim

Ik ga ervan uit dat je het hebt over vloeibaar water.
Eerst en vooral al het water bevat zouten: zoet water afkomstig van regen (of sneeuw) bevat heel weinig zouten en zeewater of zoutwater veel meer. De concentratie zouten is hoger in de zee omdat het water er niet kan wegvloeien maar enkel verdampen en elders als neerslag terecht komen. De zouten kunnen echter niet verdampen waardoor de zee zouter wordt.

In de oceaan rond Antarctica heb je zout water, het is immers een zee. Er is wel iets bijzonder aan het zeewater rond Antarctica. Hoe dichter bij Antarctica hoe meer zout er in dit water zit (een hogere saliniteit). Dit komt omdat er in ijs geen of weinig zout zit. Als er zeeijs (ijs afkomstig van zeewater) wordt gevormd bevriest het water uit de zee terwijl het zout achterblijft.

Op het continent heb je verschillende meren waar zich water in bevindt. Veel van die meren kan je echter niet zien omdat ze bedekt zijn door de Antarctische ijskap (dit is bevroren zoetwater afkomstig van sneeuw) . Dit noemt men subglaciale meren een van de meest bekende is het Vostok-meer.

De Antarctische ijskap is gemiddeld 2000 m dik en kan soms meer dan 4000 m dik zijn.  Dit veroorzaakt een grote druk waardoor het hele Antarctische continent naar beneden wordt gedrukt. Subglaciale meren ontstaan doordat het smeltpunt van ijs verlaagt onder hoge druk.  Op de dieptes van deze meren is het vaak warmer dan boven op de ijskap omwille van de warmte van de aarde die doorheen de korst komt. Hierdoor zal op grootte diepte het water terug smelten.

 
Sommige van deze subglaciale meren bevatten zout water, maar er zijn ook zoutwater meren die niet permanent bedekt zijn door ijs. Waar komt dit zout dan vandaan? De meest logische verklaring is dat wanneer gletsjers in het verleden smolten het water opgevangen in laaggelegen ravijnen etc. Dit water verdampte en bevroor opnieuw waardoor de verhouding zouten en water veranderde en het water zouter werd. Op deze wijze ligt het zoutgehalte in deze meren soms tot zeven maal hoger dan in de zee.

Het meest wonderlijke is dat er in deze extreme zoet en zoutwater meren leven kan worden gevonden....  Maar dat is een ander verhaal.

Ik hoop dat dit antwoord je wat duidelijkheid verschaft.

Anton Van de Putte

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen