Wat weten en denken jullie wetenschappers over het nieuwe bewustzijn dat er gaat komen in 2012?

Marga, 26 jaar
16 september 2008

Er zijn veranderingen in ons lichaam aan de gang die wijzen op een evolutie binnen de mensheid. Neem ons DNA nu dat uit zichzelf verandert.
Er schijnt dus een nieuw soort men te komen. Een soort van wij met een hoger bewustzijn en met meer vermogens die ons in staat stellen om op een andere manier - een telepathische manier - te communiceren.
In een doomsday geloof ik niet, want ergens vanbinnen weet ik dat we een goede tijd tegemoet gaan met zo veel kansen om te groeien op spiritueel niveau. Er komt een nieuwe soort aardie die niet meer in 3D kan bestaan door de resonantie die verhoogt.
Hoe onderzoeken jullie dat en wat zijn de bevindingen tot nu toe?

Heel erg bedankt alvast!

Antwoord

Beste Marga,

Bedankt voor je vraag. Je bent met ermee naar een wetenschapsite gekomen en dat wijst erop dat je openstaat voor een wetenschappelijk antwoord. Hopelijk ben je dan ook niet teleurgesteld als blijkt dat er wetenschappelijk gezien weinig overeind blijft van theorieën die de plotse intrede van een nieuw bewustzijn voorspellen.

Heel wat mensen lijken te denken dat er in 2012 iets bijzonders gaat gebeuren. We hebben op deze site al verschillende vragen in die sfeer beantwoord (hiernaast vind je enkele links). Maar dat veel mensen erin geloven en dat er verschillende boeken over zijn geschreven, maakt iets nog niet waar. Dergelijke voorspellingen zijn al talloze keren gedaan en zijn tot nu toe nooit uitgekomen. 
Een van de links hiernaast leidt bijvoorbeeld naar een lijst met honderden profetieën over het einde van de wereld, waar telkens heel wat mensen in geloofden. En kijk: toch zijn we er nog.

Voor zover we nu weten is 2012 een datum als alle andere. De populaire beweringen over 2012 zijn gebaseerd op een twijfelachtige interpretatie van de Maya-kalender. Sommige auteurs denken daarin allerlei voorspellingen te kunnen vinden, al hebben de Maya het misschien nooit zo bedoeld. Maar stel dat de Maya écht geloofden dat er in dat jaar iets bijzonders zou gebeuren, waarom zou je dan zomaar aannemen dat ze gelijk hadden? Ze geloofden ook dat mensen van maïsmeel gemaakt zijn, dat ze door bloedige zelfverminkingen een goede oogst konden afsmeken en dat hemel en aarde op een grote boom rusten. Allemaal interessante denkbeelden die veel zeggen over de rijke mythologische en artistieke verbeelding van dit fascinerende volk, maar als je ze letterlijk neemt: klinkklare onzin.

Wat betreft de veranderingen in ons lichaam en over ons DNA dat "uit zichzelf verandert". Ons DNA wordt definitief gevormd bij de conceptie, nog voor we geboren worden dus. Het is een combinatie van het DNA van de vader en dat van de moeder, maar er treden ook toevallige veranderingen of "mutaties" op. Héél soms zorgen die voor een nuttige nieuwe eigenschap, maar meestal is er niks van te merken of sterft de foetus voor de geboorte. Tijdens ons leven verandert het DNA in principe niet meer, behalve in individuele cellen. Meestal sterven en verdwijnen die defecte cellen gewoon, maar soms leidt het tot kanker. Niet iets om naar uit te kijken dus.

Stel nu dat er een kind geboren wordt dat door toevallige mutatie een nieuwe eigenschap heeft. Als die eigenschap echt een voordeel oplevert, zal het een grotere overlevingskans hebben dan zijn broertjes of zusjes en kan het zelf ook meer nakomelingen voortbrengen. Die zullen de nieuwe eigenschap dan weer doorgeven aan hun kinderen, enzovoort. In het beste geval -- als de mutatie een duidelijk voordeel biedt -- komen er zo van generatie op generatie meer en meer mensen met die eigenschap. Maar dan nog gaat het héél traag. De evolutie van een soort gebeurt dus niet binnen één mensenleven, en zeker niet op vier jaar: er zijn duizenden jaren voor nodig.

Overigens is de mogelijkheid dat het menselijk ras nog ingrijpend evolueert onder de huidige omstandigheden erg klein, omdat onze populatie globaal niet onder druk staat. De mens is geen bedreigde soort. We hebben dus geen evolutie "nodig", of beter uitgedrukt: gunstige mutaties maken niet meer het verschil tussen overleven en sterven (of tussen veel of weinig nakomelingen).

Wat je verder zegt over "een nieuw soort aarde komt die niet meer in 3-D versie kan bestaan door de resonantie die verhoogt", dat kan ik wetenschappelijk moeilijk in verband brengen met veranderingen in ons DNA. Misschien gebruik je in beide gevallen de wetenschappelijke terminologie als beeldspraak om een hogere bewustzijnstoestand te beschrijven?

Ten slotte wil ik benadrukken dat er niks mis is met optimisme. Je hebt een hoopvolle, positieve kijk op het bestaan en dat is een mooie levenshouding. Alleen verwacht je best geen garantie van allerlei voorspellingen, noch over een "doomsday", noch over een nieuw bewustzijn. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken.

Robrecht

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw