Is DNA-onderzoek als gezondheidspreventie mogelijk?

Theo, 57 jaar
14 september 2008

Mijn broer heeft een DNA-onderzoek laten uitvoeren via www.23andme.com.
Wel erg interessant. Hij had alleen een beperkt verhoogd risico voor prostaatkanker zo bleek uit het onderzoek.
Mijn vraag is wat is de waarde van al deze preventieve medische onderzoeken. Op het werk kan je cholesterol en bloed laten onderzoeken, idem ontlasting en een hartfilmpje laten maken. Dat zijn denk ik momentopnames. DNA lijkt mij een gefundeerder onderzoek. Is dat zo. En als uit een DNA onderzoek een verhoogd risico blijkt geldt dit dan ook voor familieleden of is de uitslag voor ieder mens verschillend.

Antwoord

De waarde van dergelijke onderzoken wordt niet alleen bepaald door het medisch aspect maar ook door een economisch aspect: hoeveel jaren kun je toevoegen aan een leven door bijvoorbeeld één miljoen mensen te onderzoeken. Dit klinkt nogal cru, maar een DNA onderzoek bij iedereen laten doen is gewoon onbetaalbaar.

Een DNA onderzoek zegt niet alles: als iemand een genetische aanleg heeft voor een hoog cholesterolgehalte kan dat ten goede gekeerd worden door een gezonde levensstijl (niet roken, gewichtscontrole, cholesterolarm dieet).

Een DNA onderzoek heeft, net als alle onderzoeken, zijn grootste waarde als het gericht wordt uitgevoerd. Opsporen van borstkankergenen bij alle meisjes is zinloos, maar dit onderzoek is van grote waarde als de ziekte voorkomt bij veel vrouwelijke bloedverwanten (moeder, tantes,...) 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen