Waarom geen zoet water halen op de noordpool?

Danny, 35 jaar
7 september 2008

Er is de opwarming van de aarde met het gevaar dat het zoete smeltwater in het zoute zeewater terechtkomt. Het gevaar is de stopzetting van de onderwaterstroom tussen de VS en de UK met -contradictorisch- net een kouder west Europa als gevolg.
Ten tweede is er op vele plaatsen in de wereld een tekort aan water (afrika) en op termijn ook in de ontwikkelde landen.
Dus waarom legt men zoals de aardgasleidingen, dan geen waterleidingen naar die gebieden?
En/of waarom gaat men op een of andere manier dat pure ijs niet weghalen voor het smelt zodat het niet terechtkomt in het zout water en tegelijk kan dienen als drinkwater. Twee vliegen in één klap.
Ik weet dat pijpleidingen duur zijn (zo'n 2 mio euro per kilometer) maar misschien met schepen...?

Antwoord

Tja, waarom niet! Technologisch is natuurlijk alles mogelijk. We leggen pijpleidingen van Groenland naar Afrika, of van Antarctica naar Afrika (minder ver). Waarom breken we geen grote ijsschotsen af en slepen we ze naar het zuiden. Of vullen we schepen met ijs. Tegen dat deze schepen aan de evenaar zijn, is alle ijs gesmolten tot drinkwater. Waarom niet!
Dit is natuurlijk een zeer antropocentristische visie op onze planeet, een visie die als uitgangspunt heeft dat "homo sapiens" zich deze planeet toe-eigent, en zich alles permitteert zolang het de mens uitkomt. Bedenk dat we nu al - na amper 200 jaar industriële revolutie en de ongebreidelde exploitatie van de Aarde - het deksel op onze neus krijgen.
Het is misschien hoog tijd dat we eens grondig nadenken over ons gedrag als mens. En eens starten met respect te hebben voor de natuurlijke omgeving zoals ze is, en niet zoals we ze willen. Anders zou het wel eens faliekant kunnen aflopen met onze "soort".

Reacties op dit antwoord

  • 28/10/2008 - Danny (vraagsteller)

    Mijn vraag is lang blijven 'open' staan waarbij ik u wil bedanken voor de moeite om toch een reactie te formuleren maar een echt antwoord is het niet echt. Het antwoord gaat vooral de filosofische kant uit. Het voorstel om het water te halen waar het is en te brengen waar het is, is niet zo egoïstisch als het lijkt. Uiteindelijk wordt de olie ook rijkelijk verdeeld over de aarde. Met het verschil dat we inderdaad eens zouden moeten nadenken over het grote verbruik van de olie. Daarbij moeten we ook verstandig omspringen met water, doch we hebben het hier over het mogelijks oplossen van twee problemen. Het smeltend zoetwater dat bij het zoutwater aan het komen is. En ten tweede, het water brengen bij de mensen die het écht nodig hebben. M vr g

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Manuel Sintubin

Tektoniek Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen