Mijn vriend en ik zijn allebei de helft van een eeneiige tweeling. Nu weet ik dat eeneiige tweelingen niet erfelijk zijn, maar verandert de kans op een tweeling in dit geval, als beiden een eeneiige tweeling zijn?

Diana, 32 jaar
4 september 2008

Mijn vriend (30) en ik (32) zijn nog in discussie of wij gaan proberen kinderen te krijgen. Nu is hij de helft van een eeneiige tweeling, maar ik ook. We willen als we al aan kinderen beginnen er om te beginnen graag eentje, maar vergroot het feit dat we allebei de helft van een eeneiige tweeling zijn, de kans op een meerling, of maakt dit niets uit en kunnen wij net zo goed een eenling krijgen?

Antwoord

Beste Diana,

de eigenschap om meerdere ovulaties (eisprongen) per cyclus te hebben is erfelijk, wat er voor zorgt dat dizygote of twee - eiige tweelingen vaker voorkomen in bepaalde families. Eeneiige tweelingen zijn een 'speling' van de natuur, puur toeval dus en er is voorlopig niets wat hun prevalentie beïnvloedt (behalve hormonale stimulatie en medisch begeleide bevruchting in heel lichte mate). Het gegeven dat zowel u als uw partner lid zijn van een eeneiige tweeling vergroot dus niet uw kansen op het zwanger worden van een tweeling. Jullie lopen hetzelfde risico als eenlingen.

groeten,

Ilse Delbaere

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen