Eten wij echt jaarlijks X aantal hoeveelheid insecten in onze slaap?

Tess, 21 jaar
30 augustus 2008

Ik krijg dikwijls een mail met 'wetenschappelijke feiten' en daarbij staat dat wij jaarlijks gemiddeld 12 insecten zouden opeten in onze slaap. Klopt dit ook echt?

Antwoord

Beste Tess

Dat is gelukkig niet waar. Er wordt wel een dergelijk gerucht verspreid betreffende spinnen, maar dat is sterk overdreven of onjuist, het heeft geen enkele wetenschappelijke basis.
Ten eerste, waar zouden die insecten of spinnen op een nacht vandaan komen? Ik kan me inbeelden dat jouw kamer niet vol met spinnenwebben hangt, toch? En wees gerust, spinnen gaan jouw kamer niet binnendringen omdat ze graag in jouw mond zouden willen kruipen.
Ten tweede, het moet al erg lukken dat een spin in je kamer je bed en je (open) mond bereikt, en er in kruipt en doorgeslikt wordt zonder dat jij dat merkt. Mocht een spin toch in je mond kruipen, dan zal je gevoelige tong dit diertje waarschijnlijk snel wegduwen. Ik zeg niet dat het tijdens een mensenleven niet eens kan gebeuren, maar wellicht verorber je meer vliegen in je leven tijdens je tochtjes op de fiets.
Mocht het toch ooit gebeuren, dan is zo'n insect of spin ongevaarlijk (in onze streken toch). In sommige landen zijn gebakken insecten en spinnen zelfs een lekkernij ;-)

Slaap rustig.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Filip Lardon

- Geneeskunde en Biomedische wetenschappen - Oncologie, kanker, wetenschappelijk kankeronderzoek - Fysiologie

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen