grafische kaart in mijn laptop vervangen

Angel, 37 jaar
27 augustus 2008

Ik heb een laptop waarvan de grafische kaar intern. Betekent dit dat deze op het moederbord is?

Als ik deze wil vervangen, moet ik dan ook een ander moederbord kiezen?Of bestaat er een andere -externe- methode om grafische tot hogere resultaten te komen?

Antwoord

Als de grafische kaart "geïntegreerd" is, maakt ze deel uit van de chipset, is ze vastgesoldeerd op het moederbord en kan ze niet vervangen worden. Het vervangen van een moederbord op een laptop kan je niet zelf doen, je zal die moeten binnenbrengen bij de dealer, en het zou je enkele honderden euro's en enkele weken tot maanden wachttijd kosten. Een andere laptop kopen is meestal de goedkoopste, en ongetwijfeld de snelste oplossing.

Externe grafische kaarten bestaan niet, en zijn voor fabrikanten ook niet interessant om te maken. Om performant te kunnen zijn moet een grafische kaart op een of andere manier heel dicht bij processor en geheugen zitten. Een externe aansluiting zou voor teveel afstand zorgen met die componenten, teveel afstand om de benodigde datadoorvoersnelheden nog te kunnen halen.

Een laptop upgraden is maar in heel beperkte mate mogelijk. Meestal kan het intern geheugen nog uitgebreid worden, af en toe is de processor zelf vervangen ook nog mogelijk. Dit zorgt voor verbetering in algemene prestaties, ook een beetje de grafische, maar meer dan enkele procenten extra krijg je er meestal ook niet uit. Een grafische kaart vervangen, zelfs al is ze niet geïntegreerd, kan meestal niet. En zelfs als het zou kunnen: grafische kaarten voor laptops worden niet los verkocht en zijn enkel rechtstreeks bij de fabrikant te krijgen, of bij 'knutselaars' via eBay of zo, maar dan is het op eigen risico...

De goedkoopste, snelste en minst problematische oplossing is dus een andere laptop kopen. Als grafische prestaties belangrijk zijn, liefst een die geen geïntegreerde grafische kaart heeft. Best ben je dan met mobile grafische kaarten zoals nVidia GeForce of ATI Radeon. En als je echt zware grafische software wil draaien, film wil renderen of wil gamen, ben je nog het best een desktop te gebruiken. Want hoewel de grafische performance van laptops sterk is verbeterd de laatste jaren, zal ze steeds een jaar of 4 achter lopen bij wat reeds mogelijk is op desktop.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen