Hoe komt het dat een week 7 dagen telt en er 12 maanden zijn in een jaar?

An, 30 jaar
26 augustus 2008

Ons zoontje van 4 stelde ons de vraag hoe het komt dat er 7 dagen in de week zijn en hoe zij aan hun naam kwamen. In eerste instantie konden we hem vertellen dat er 7 dagen waren door het scheppingsverhaal, hoe zij aan hun naam kwamen wisten we echter niet. Toen hij vroeg hoe het kwam dat er 12 maanden waren moesten we ook op deze vraag het antwoord schuldig blijven. Is dit ook historisch gegroeid of komt dit voort uit het feit dat de aarde er 365 dagen over doet om rond de zon te wentelen?

Antwoord

De maan draait rond de Aarde in ongeveer 28 dagen en is dus de natuurlijke oorsprong van "de maand". In een zonnecyclus van 365 dagen zijn er ongeveer 12 maanden en onze huidige kalender gebruikt die twee cyclussen samen. Deze kalender is geldig sinds 1572 en is is in feite een verbeterde versie van de beste kalender uit de oudheid, die van Julius Caesar.

"De week" deed zijn intrede in de geschiedenis in het Midden-Oosten. Zo is inderdaad de wekelijkse rustdag terug te vinden in de Bijbel, waar Mozes een wekelijkse rustdag eiste voor zijn volk. Onderzoek is nog aan de gang om te weten of een zevendaags cyclus fysiologisch (zoals de dag- en maandcyclus) bestaat. Er is nog geen duidelijke conclusie hierover.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen