Kan ik een gsm kopen in Amerika en dan hiermee bellen in Belgie?

Han, 26 jaar
25 augustus 2008

binnekort ga ik een weekje naar new york en ik was van plan om daar een nieuwe gsm te kope. nu is mijn vraag als ik daar een gsm koop kan ik er dan gewoon mijn sim kaart in plaatsen en bellen? kan ik dus met een gsm uit amerika bellen hier in europa?

Antwoord

Dit kan onder bepaalde voorwaarden:
- de gsm die je koopt moet de frequenties voor GSM die in Europa gebruikt worden (900MHz en 1800 MHz) ondersteunen. Dit komt er in de praktijk op neer dat je een triband of quadband gsm moet kopen.
- de gsm die je koopt moet simlock-vrij zijn (unlocked).

Maar hou rekening met enkele zaken:
1. De douane. Als je nieuwe apparatuur importeert in Belgie moet je vanaf een bepaald bedrag (ik geloof 175 euro) invoertaksen betalen. Dan is je prijsvoordeel weg. De kans dat de douane je controleert op de luchthaven is weliswaar klein, maar zeker niet onbestaande. Creatievelingen halen wel eens trukerij uit om de apparatuur wat te beschadigen en te beweren dat die reeds op de heenvlucht is meegenomen - op je eigen duidelijk gebruikte gsm of laptop moet je immers geen taks betalen - maar dat is uiteraard op eigen risico...
2. Gsm's in de VS worden meestal verkocht gekoppeld aan een abonnement. Unlocked gsm's zijn er moeilijk te vinden of bijna even duur als hier. Je zult dus vaak bodemprijzen zien staan, maar die vereisen meestal dat je je voor 2 jaar exclusief bindt aan een aanbieder voor 50 dollar per maand, en dat wil je net vermijden.
3. Net als bij ons zijn ook in New York de iets minder frisse belwinkels schering en inslag, zelfs op 5th avenue. Zorg dat je betrouwbaar koopt, laat je niet in de luren leggen en koop zeker niet van de eerste de beste straatventer.
4. Prijzen geafficheerd in de VS zijn altijd exclusief taksen. Reken op elke aankoop nog eens 8,5% sales tax extra. Informeer je op voorhand goed over wat er allemaal bijkomt aan kosten en taksen.
5. Garantie. De VS staan niet bekend om consumentenbescherming. Garantie is meestal minimaal en ook niet altijd internationaal. Controleer ook die voorwaarden goed op voorhand. Het kan beter zijn je gsm toch hier te kopen, om dan wel een deftige garantie en service in de buurt te hebben.
6. Opladers. In Amerika gebruikt men een ander voltage op het net dan hier, je zal je oplader niet in Europa kunnen gebruiken. Zorg er dus voor dat je aan een gsm-oplader kan komen die voor het Europese stroomnet geschikt is, en check zeker of voltage en stroomsterkte (amperes) overeenkomen met je gsm!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.ua.ac.be

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen