chloor is een onbrandbaar chemicalien, echter gaat het verhaal rond dat een chloorbrand onblusbaar zou zijn. is dit waar?

peter, 46 jaar
25 augustus 2008

ik heb een discussie op mijn werk, volgens chemiekaaarten is chloor onbrandbaar, echter mijn collega's beweren dat een chloorbrand onblusbaar zou zijn. zover ik weet maakt chloor in contact met water zoutzuur en is ook dit onbrandbaar...

Antwoord

Dag Peter,

Zowel jij als je collega's hebben gelijk. Het klopt inderdaad dat chloor onbrandbaar is, het reageert niet met zuurstof.
Daar staat dan wel tegenover dat de meeste in zuurstof brandbare materialen ook met chloor reageren en dat daarbij vlamverschijnselen, hitte, rook en soms zelfs een explosie ontstaat. Dit soort brand kan je niet blussen door de zuurstoftoevoer af te sluiten, want er wordt geen zuurstof gebruikt. Het brandt dus met andere woorden door tot de chloor op is. Als je erin zou slagen om het vuur voldoende af te koelen zou het kunnen dat het geblust geraakt, maar simpel is dat inderdaad niet.

Link is bijgevoegd naar een filmpje van natrium dat brandt in chloorgas.

Ik hoop dat dat de zaken wat verduidelijkt

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Christophe Vande Velde

chemie, organische chemie, organische synthese, materiaalwetenschappen, organische electronica, kristallografie, x-straaldiffractie, structuur-eigenschapsrelaties, organische zonnecellen

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen