Wat is de functie van de amandelen?

Phil, 42 jaar
22 augustus 2008

Men zegt dat je gerust zonder amandelen kan leven, wat uiteraard al vele jaren bewezen wordt door de vele mensen die oud worden zonder, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat die geen functie hebben, en die functie moet toch nut hebben voor ons menselijk lichaam, niet dan?

Antwoord

Beste Phil,

Achteraan in onze keel zit een ring van lymfeknopen, waarvan in de amandelen de meeste zitten. Men spreekt soms van lymfeklieren, maar het zijn geen klieren. Het zijn eenvoudige orgaantjes waarin een zeer grote hoeveelheid lymfecellen zitten opgestapeld, en die lymfecellen spelen een zeer belangrijke rol in ons afweersysteem tegen ziektekiemen, vandaar dat onze amandelen (maar ook die andere lymfeknopen in onze keel) gaan zwellen wanneer we een keelontsteking hebben.

Lymfeknopen komen zowat overal voor in ons lichaam, weliswaar het meest op plaatsen waar de kans groot is dat "indringers" ons lichaam kunnen binnen geraken (zoals de keel, maar ook in en rond de darm, onder de oksels en in onze liesstreek). Ook in ons blinde darmaanhangsel komen veel lymfeknopen voor, wat dus voor een zogenaamde blinde darmontsteking kan zorgen. We kunnen dus best wel leven zonder dat aanhangsel of zonder amandelen, maar als het kan vermeden worden neemt met die tegenwoordig toch minder snel weg dan vroeger, behalve als het echt nodig is.

Bijvoorbeeld: bij sommige mensen kan het zijn dat de kleine kuiltjes die op de amandelen voorkomen wat te diep zijn, waardoor er al sneller iets in achterblijft, wat dan voortdurend ontstekingen veroorzaakt. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Schockaert Ernest

Biologie/Dierkunde

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen