Kunnen wetenschappers een nieuwe zon maken?

Alexander, 12 jaar
11 oktober 2022

Kunnen jullie een nieuwe zon maken want binnen 5 miljard jaar gaat hij uit en ik wil niet dat het leven weggaat. Deze vraag klinkt raar, maar we hebben in 2000 jaar al al deze luxe gemaakt en 5 miljard jaar is nog heel lang. Hopelijk is het geen domme vraag.

Antwoord

Neen, dat gaat niet.  De zon bevat 300 duizend keer zoveel massa dan de aarde, en dat kunnen we hier in de omgeving niet vinden.

De zon zal ooit eens uitgebrand zijn, maar 5 miljard jaar is heel erg ver in de toekomst.  In menselijke termen eigenlijk zowat oneindig ver.  Onze soort (homo sapiens) is hier sinds van de orde van 100 duizend jaar, en dat is dus 50 duizend maal korter dan de toekomstige levensduur van de zon.  Ik maak me zorgen over de wereld waarin mijn kleinkinderen zullen leven, maar die tijdschaal is nog eens 2 duizend keer korter dan de tijd sinds wij als mensen hier rondlopen...

Trouwens, het wordt hier al lastig om te overleven vooraleer de zon haar brandstof heeft opgebruikt.  De structuur van de zon en de aard van haar energieproductie (kernfusie) zorgen ervoor dat de zon geleidelijk aan meer energie uitstraalt: sinds ze ontstaan is, krijgen we 30 procent meer energie van haar.  Dat het hier aldoor levensbevattend is geweest, heeft te maken met het feit dat het leven zelf de atmosfeer heeft aangepast, in de zin van steeds minder broeikasgassen.  Maar dat kan niet blijven duren, ergens gedurende de volgende miljard (dus niet vijf) jaar loopt het verkeerd af.  Maar zelfs dat is nog erg lang ten opzichte van de tijdschalen waarin opns leven verloopt.

Ik  wil graag mijn waardering uitspreken over uw bezorgdheid om de toekomst.  En dat u die toekomst verder ziet dan de tijd tussen twee opeenvolgende verkiezingen van onze beleidsmakers, vind ik ook een pluspunt.  Maar de 'lange termijn' hoeft daarom nog niet de heel lange termijn van de kosmische evolutie te zijn, ook omdat we dat met wat we weten en wat we zijn nauwelijks kunnen voorspellen.  Willen we ons mensdom ten dienste zijn, dan mogen we de nabije toekomst niet vergeten, en daar is enige actie nodig.

Ik ben getroffen door je bekommernis dat je wil dat 'het leven niet weggaat'.  Pas daar toch mee op.  Het is ook het goed klinkende argument dat Elon Musk gebruikt om te verantwoorden dat hij Mars wil koloniseren.  Maar als je ziet hoe dat gebeurt, stel je vast dat het er hem vooral om te doen is om zijn naam in de geschiedenis te bestendigen.  Persoonlijk heb ik  sympathie voor vele andere (soms anonieme maar sublieme) persoonlijkheden die er in dat lange verleden voor gezorgd hebben dat we als mensen steeds vooruit (?) zijn gegaan.  Maar de vlucht vooruit is geen goede optie.Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw