Hoe weet een gezond lichaam hoeveel koolhydraten er worden opgenomen?

Tim, 48 jaar
14 september 2022

Als je eet maakt je lichaam insuline aan, maar hoe wordt bepaald hoeveel?

Antwoord

Koolhydraten worden in ons spijsverteringsstelsel (darm) opgenomen onder de vorm van suikers zoals glucose. Wanneer de concentratie aan glucose in ons bloed stijgt boven een bepaald niveau, scheiden bepaalde cellen in de alvleesklier het hormoon insuline uit. Dat kan zeer precies de glucoseconcentratie bepalen. Het hormoon insuline zal dan aan lichaamscellen binden en als gevolg daarvan zullen die cellen glucose kunnen opnemen uit het bloed. Levercellen gaan glucose omzetten in glycogeen en vetcellen in vet, als reserves. Andere cellen gaan het glucose “verbranden” in hun stofwisseling – het is hun brandstof om alle levensfuncties mogelijk te maken. Na een tijdje zal de glucoseconcentratie in het bloed als gevolg van die opname door cellen weer dalen en wanneer het lager is dan hogergenoemd niveau, zullen andere cellen in de alvleesklier het hormoon glucagon uitscheiden. De insuline-uitscheiding zal hierdoor stoppen, de lichaamscellen stoppen met de opname van glucose, en levercellen gaan glycogeen weer omzetten in glucose en in het bloed uitscheiden. Enzovoort.

Die cellen die insuline en glucagon uitscheiden, respectievelijk bètacellen en alfacellen genaamd, werken dus als een soort thermostaat – een glucostaat eigenlijk. Zij voelen de concentratie van glucose door middel van moleculaire receptoren die op en in de cel zitten. En afhankelijk van de glucoseconcentratie scheiden zij hun hormoon uit of stoppen ze ermee.

Het systeem zorgt er enerzijds voor dat er geen te hoge suikerconcentraties in het bloed voorkomen, want dat zou problemen geven omdat de suikers dan met andere moleculen en cellen reageren op een negatieve wijze (bloedvaten slibben dicht, zenuwcellen sterven af, enz.).

Anderzijds zorgt het systeem ervoor dat er altijd eenzelfde, minimale, concentratie aan glucose aanwezig is in het bloed. En dat is belangrijk voor de hersencellen – zij moeten geen insuline krijgen om glucose op te nemen en krijgen dus voorrang. Want als hun stofwisseling stopt, dan is dat dodelijk.

Reacties op dit antwoord

  • 26/09/2022 - Tim (vraagsteller)

    Een heel compleet en duidelijk antwoord professor. Dankjewel daarvoor. Als diabetespatiënt, wil ik ook graag weten of het mogelijk zou zijn om suikers op te nemen intramusculair. Dat zou heel handig zijn, omdat veel snelle suikers slecht zijn voor een goede darmwerking. Zou een spuitje glucose of glucagon niet beter zijn da al die snelle suikers bij een hypo? Ook de tanden zien ervan af.

  • 27/09/2022 - Luc (wetenschapper)

    Beste, voor uw verdere vraag consulteert u beter uw arts. Maar die zal wellicht zeggen dat snelle suikers sneller opgenomen worden via orale weg dan via intramusculaire inspuiting. Oraal binnen de 6 minuten (nuchter) en intramusculair minstens 10 minuten. Het enige alternatief is intraveneus, zowel voor glucose als glucagon, maar dat is te moeilijk om zelf te doen.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw