Hoe komt het dat het Romeinse leger zo goed was?

Leon, 10 jaar
12 september 2022

Ik heb het over het Romeinse leger dat Caesar aanvoerde in de Gallische oorlogen.

Antwoord

Dag Leon,

Er zijn veel redenen waarom de Romeinen uiteindelijk de Galliërs militair konden verslaan, waarbij leiderschap en toeval zeker ook mee speelden, maar de voornaamste verschillen waren wel:

  • dat het Romeinse leger een 'staand' (blijvend) leger was, dat ook tussen veldtochten door bleef bestaan en dus niet telkens na een winterperiode opnieuw moest opgeroepen en verzameld worden;
  • dat het Romeinse leger van overheidswege werd uitgerust met materiaal, en niet afhankelijk was van de geldkas van lokale veldheren die voor wapenuitrusting, bevoorrading, kledij, transport moesten zorgen;
  • dat het Romeinse leger erg gedisciplineerd was, en dat bij training het tonen van gehoorzaamheid belangrijker was dan demonstraties van individuele moed.

Dat was vooral het resultaat van de Marianische Hervormingen in 107 v. Chr.,  door de oom van Caesar, Gaius Marius. Een paar andere zaken die ook nog meespeelden, waren bijvoorbeeld dat de Romeinen makkelijk wapens en tactieken van voormalige vijanden integreerden, en dat de legioenen voldoende voorraad meedroegen om het enkele dagen zonder hun bagagetrein te stellen.

Toch was het niet in de sterren geschreven dat de Romeinen zouden overwinnen, en in de Slag bij Burdigala (Bordeaux, 107 v. Chr.) leden ze zelfs een zware nederlaag. De Galliërs waren vaak met méér strijders, vochten op terrein dat ze goed kenden, hadden een echte krijgscultuur, waren doorgaans groter van gestalte, hadden een veel betere cavalerie (terwijl de Romeinen vooral zware infanterie meebrachten) en waren erg bedreven in guerrilla-tactieken (uitputting, verrassingsaanvallen, hinderlagen). 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw