Hoe krijgen we insecten weg?

Micheline , 56 jaar
21 juni 2022

Sinds enkele weken hebben wij het gezelschap van witte, minuscule beestjes gekregen. We hebben al alles geprobeerd: allesreiniger, stofzuigen, bleekwater, insecticide, azijn... Het heeft steeds maar een kort effect. Als het warm is, lijkt het alsof ze met meer zijn. Tegen de ochtend verzamelen ze zich op de vloer, of in de hoejes van de keukenkasten. Samen zien ze er eerder bruin uit. Nergens is een sppor te vinden van waar ze vandaan komen. Een foto is door hun geringe afmeting niet evident.

Antwoord

Millimeterkleine, wit-bruine insectjes die zich schokkerig voortbewegen. Het zijn wellicht zogenaamde stofluizen, ook houtluizen genoemd (Psocoptera). Ze hebben eigenlijk niets te maken met luizen, hun naam is slecht gekozen. Ze kunnen in feite geen kwaad maar het zal wel niet leuk zijn om er in huis grote aantallen van te vinden. Deze diertjes voeden zich met schimmel en houden dus van een vochtige, warme omgeving.

Ze zijn niet te bestrijden met insecticiden. Het enige wat kan gedaan worden (buiten het regelmatig en grondig verwijderen ervan met de stofzuiger) is het vochtgehalte van de ruimte waarin ze zich bevinden, verminderen. Goed verluchten, een goedwerkende afzuigkap in de keuken, eventueel droogstoken van de ruimte. En de oorzaak van de hoge luchtvochtigheid wegnemen, bvb. optrekkend vocht in muren of vloer, condens achter de keukenkasten.

Reacties op dit antwoord

  • 23/06/2022 - Micheline  (vraagsteller)

    Dank u wel!

  • 23/06/2022 - Micheline  (vraagsteller)

    Dank u wel!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen