Wanneer is het schrift ontstaan in Europa?

Nalini, 11 jaar
25 april 2022

Ik lees in mijn geschiedenisboek dat het eerste gebruik van het schrift in onze gewesten ligt tussen 51 voor onze tijd en 862 na onze tijd. Ik dacht dat het schrift in Europa reeds vroeger aanwezig was. Weet u wanneer het schrift in Europa is ontstaan of naar Europa is gekomen?

Antwoord

Het Latijnse schrift is inderdaad het oudste in onze gewesten, waar het bij de veroveringen door Caesar opdook, pakweg tussen 57 en 51 v. Chr. Munten, votiefgiften en mijlpalen zijn de oudste teruggevonden voorbeelden van schrift, en kan je in Romeinse archeologische musea (Oudenburg, Velzeke, Tongeren, Brussel) in onze contreien terugvinden.

In Europa werd het alleen vooraf gegaan door Griekse en Etruskische schriftsystemen, maar die bereikten wellicht nooit onze streken.

De oudste vorm van runenschrift, Oud Futhark, dateert pas van de 2de eeuw na Christus, en werd vooral in Noordelijker Germaanse streken gebruikt, vooral op gebruiksvoorwerpen en gedenkstenen. Het lijkt ook hier en daar door het Latijnse schriftsysteem te zijn geïnspireerd. De oudste runenvondsten in Nederland dateren van de 5de eeuw (de inscriptie op de zwaardschede van Bergakker) en 5de-8ste eeuw (het runenstokje van Westeremden).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw