Mag je margarine gebruiken voor een croque-monsieur?

Kris, 46 jaar
9 april 2022

Op een pakje margarine staat duidelijk vermeld dat je het niet mag gebruiken om te braden, bakken... Echter, als ik naar recepten kijk van enkele bekende Vlaamse koks, dan gebruiken zij margarine om de boterhammen in te vetten. Deze worden later in het proces ofwel in een pan op vuur ofwel in een croque-monsieurmachine gebakken. Dus rijst de vraag: mag je margarine gebruiken om een croque-monsieur te bakken? Volgens het pakje niet, volgens de Vlaamse koks wel.

Antwoord

Kris

alles hangt af van het vetgehalte. Producten met een laag vetgehalte (typisch lager dan 50-60%) zijn minder geschikt om te bakken en braden, aangezien ze te weinig vet en te veel water bevatten. Het vetgehalte kan je terugvinden bij de voedingswaarde en wordt ook expliciet op de verpakking vermeld: "Product met X% vet". 

En nog een toevoeging: het woord "margarine" mag volgens de wetgeving enkel gebruikt worden voor producten die tenminste 80% vet bevatten. De meeste producten die je in de supermarkt vindt, zijn dan ook geen margarines in de wettelijke betekenis van het woord.

mvg

Johan.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof.dr.ir. Johan Claes

Biowetenschappen Voedingsindustrie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw