Hoe komt het dan dat honden minder besmet rakenmet COVID-19 en dat ze er minder ziek van worden dan mensen?

James, 17 jaar
18 maart 2022

Ik vroeg mij af hoe het komt dat honden bijvoorbeeld allerlei dingen van de straat kunnen eten en daar niet echt ziek van worden. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat honden minder snel COVID-19 krijgen en ze er minder ziek van worden dan mensen. Hoe komt dit? Is er een essentieel verschil tussen het immuunsysteem van mensen en dat van honden?

Antwoord

Honden en mensen hebben in principe (gemiddeld) een even goed werkend immuunsysteem, maar niet elk virus kan zowel honden als mensen besmetten. Honden zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor het parvovirus (tenzij ze ertegen gevaccineerd zijn). Ze kunnen ervan dood gaan, terwijl parvo niet besmettelijk is voor mensen. Het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt, is zeer besmettelijk voor mensen, maar is minder besmettelijk voor honden. Honden worden er ook weinig ziek van. Dit heeft niet te maken met de kwaliteit van het immuunsysteem, maar met de besmettelijkheid van het virus. Het SARS-CoV-2 virus bindt zeer goed op het oppervlak van menselijke cellen, maar veel minder goed op dat van hondencellen. Het parvovirus bindt zeer goed op hondencellen maar niet op menselijke cellen. Dat heeft te maken met moleculaire aanpassingen van het virusoppervlak waardoor het gericht is op welbepaalde gastheersoorten. Virussen hebben een beperkt aantal gastheersoorten die ze kunnen besmetten en/of ziek maken.

Voor wat betreft het eten van afval op straat, daartegen wordt het immuunsysteem van de hond van jongs af aan getraind door herhaalde blootstelling aan bepaalde bacteriën. Indien onze kinderen afval van de straat zouden opeten (en sommigen doen dat!), dan worden zij daar ook immuun voor.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen