Wat voor munt is dit?

Gilbert, 69 jaar
7 maart 2022

Vorige zomer vond ik te Evergem op 15 cm diepte een munt die ik na vele pogingen niet kan identificeren. Kan iemand mij helpen? Gegevens: Vermoedelijk zilver- 30 mm diameter- gewicht 6 gram. Voorzijde: ridder in harnas en wapenschild van volgens mij zeeland. Achterzijde: zie foto's Persoonlijk denk ik uit de periode 1400-1500 zonder garantie natuurlijk. Dank voor uw bijdrage.

Antwoord

Zeeland muntte pas zelfstandig vanaf 1580. De munt die u bezit is een zilveren Snaphaanschelling uit Middelburg, Zeeland. Het is meer bepaald een hele snaphaan, in Zeeland werden werden er ook halve en kwartmunten van dat type geslagen. Ze werden gemaakt gedurende een lange periode, 1583-1670. 

Snaphaan is een oud woord voor een vrijbuiter of rover, een vrije interpretatie van de geharnaste persoon op de afbeelding, die eigenlijk eerder een ridder diende voor te stellen. Het randschrift op de voorzijde luidt 'DOMINE SERVA NOS PERIMUS' (Heer, red ons, wij gaan ten onder'), de voorloper van de latere, bekendere en iets meer hoopvolle Zeeuwse slagzin 'LUCTOR ET EMERGO' ('ik worstel en kom boven water').

Op de achterzijde staat normaal een versierd kruis, met het randschrift 'MONETA NO. ARG. COMIT. ZEEL.' (nieuwe muntslagerij, zilver, staatsbestuur van Zeeland), een garantie voor de fabrikant, het materiaal en de autoriteit die achter de muntwaarde stond.

Reacties op dit antwoord

  • 09/03/2022 - Gilbert (vraagsteller)

    Mr Catteeuw, Met dank voor uw snelle en grondige reactie. Nu kan ik een stuk geschiedenis aan deze munt koppelen waardoor ze voor mezelf veel meer waarde heeft. Dit is een prachtig verhaal, mijn oprechte dank. Groeten, G Holvoet

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw