Propanal en propanon zijn functie-isomeren, want ze behoren tot twee verschillende stofklassen. Mag je ze tegelijkertijd ook beschouwen als plaatsisomeren omdat de functionele groep (een carbonylgroep) op een andere plaats staat?
Beste Luc,
Het antwoord of je ze ook als plaats-isomeren moogt beschouwen is neen. De reden is dat bij plaats-isomeren we het hebben over dezelfde groep (functionele) die op een ander plaats staan. In dit voorbeeld zijn het duidelijk verschillende functionele groepen, nl. een keton en een aldehyde. Het zijn wel functie-isomeren, met dezelfde set aan atomen heb je onderscheidbare functionele groepen.
vriendelijke groeten
Hebben aldehyden en ketonen niet beide een carbonylgroep (=CO) als functionele groep? Bij aldehyden eindstandig en bij ketonen tussenstandig?
Inderdaad dat klopt, ze gelijken erg op elkaar, maar het onderscheid in chemisch gedrag is drastisch, bv aldehyden (CH=O) zijn zeer gevoelig aan oxidatie en zetten relatief gemakkelijk om in een carbonzuur (COOH). Ketonen daarentegen (CR=O) zijn niet gevoelig aan oxidatie en dus in die zin veel stabieler. Dus het concept van functionele groep heeft in de eerste plaats als bedoeling te verwijzen via een groepsnaam naar een set van typische chemische eigenschappen die voor aldehyden en ketonen behoorlijk verschillend zijn. Dus de aanwezigheid van C=O alleen is onvoldoende als kenmerk, de aanwezigheid van een -H of anders -R is iets met impact. Daarom wordt een duidelijk onderscheid gemaakt en catalogeren we dit niet als plaats-isomeren maar wel als functie-isomeren.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.