Wat is de oorsprong van de uitdrukking 'een kemel schieten' (of 'een kameel schieten')?

Matthijs, 42 jaar
11 januari 2022

Heeft het te maken met de kruistochten waar een kameel schieten slecht nieuws was omdat je de ruiter wilde raken?

Antwoord

De etymologische woordenboeken verschillen van mening, maar met de kruistochten heeft het niets te maken.

De gelijkenis met de uitdrukking 'een bok schieten' is opmerkelijk, en daarom richtten de meeste woordverklaringen zich daarop. In het Duits is dat overigens een vast spreekwoord, met exact dezelfde betekenis: een flater begaan. Ruwweg zijn er twee mogelijke verklaringen:

  • Ofwel uit de schutterij, waarbij voor de sport werd gemikt op een doel of op blokjes. Wanneer men mijlenver naast het doel schoot, kon men spottend zeggen dat je zo alleen een tam, traag dier raakte. 'Een geitebok schieten', 'een varken schieten' of 'een kalf schieten' waren allemaal uitdrukkingen omtrent missers. Wie een kemel schoot, zat er niet zomaar naast, maar tienduizenden mijlen ernaast. 
  • Ofwel uit het kegelspel, waarbij een 'bok' of een 'beuk' een klanknabootsing is van de knal tegen één van de randen van het speelveld. Wie een 'bok' schoot, zat er dus flink naast. Die uitdrukking kan dan overgedragen zijn van een doffe klank van van een houten bal tegen een houten rand, naar een geitenbok, en dan vandaar naar nog andere tamme diersoorten.

Het verband met jacht wordt door de meeste etymologische woordenboeken verworpen. Een 'bokje' is weliswaar een oude naam voor een watersnip, en de moderne naam voor de allerkleinste van de vier soorten watersnip, en er zijn reebokken, maar als je die schiet, is dat net géén blunder.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw