Als je sommige lampen aansteekt dan beginnen ze eerst te flikkeren, daarna gaan ze heel even uit en dan gaan ze helemaal aan. Hoe komt dat?

Thomas, 16 jaar
30 november 2021

Ook zei mijn moeder dat zo een lamp meer energie verbruikt bij het opstarten dan als hij even aan blijft, is dit zo?

Antwoord

Beste,

Uw mama heeft gelijk, al moet het antwoord genuanceerd worden.

De lampen waar U het over heeft zijn gasontladingslampen (TL-lampen of oude spaarlampen).

Het is inderdaad zo dat die bij het opstarten meer stroom verbruiken (tijdens het knipperen). Maar eens de lamp aan is verandert dat niet veel meer.

Het meerverbruik tijdens het opstarten duurt echter zo kort dat je niet echt bespaart door ze aan te laten.

Het is wel zo dat deze lampen "verslijten" bij het opstarten en dat veel minder doen tijdens het branden. Dat komt omdat er bij het opstarten een starter (de schakelaar die de lamp doet knipperen) wordt gebruikt (die verslijt bij het schakelen) en in de lamp een gloeidraad (die enkel tijdens het starten wordt gebruikt, en ook een beperkte levensduur heeft).

De levensduur van de lamp wordt dus verlengd door ze minder aan en uit te doen.

De lamp gaat ook meer licht geven als ze "opgewarmd" is (nog een reden om ze niet telkens uit te schakelen).

Voor al de bovenstaande redenen worden dit type lampen dan ook niet aanbevolen voor ruimten die maar kort verlicht moeten worden, maar wel voor ruimten waar het licht lang moet branden (uren i.p.v. minuten).

Net zoals voor gloeilampen bestaan er nu LED alternatieven voor TL-lampen. Die verbruiken niet alleen minder stroom, maar knipperen niet bij het inschakelen. Bij vervanging kan je die dus beter gebruiken (er is geen nieuwe armatuur nodig, maar de starter moet wel vervangen worden).

Het is wel zo (en dat is bij alle LED verlichting het geval) dat ook deze lampen maar een beperkt aantal keer ingeschakeld kunnen worden (meestal 50.000 keer (aan 10 keer per dag in-/uitschakelen gaat de lamp ongeveer 10 jaar mee!)).

MVG

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw