Kan ik een doctoraatsonderzoek voeren na het behalen van een bachelordiploma?

Jolien, 33 jaar
19 oktober 2021

Is er een mogelijkheid om na het behalen van een bachelordiploma, een doctoraatstudie te doen? Als volwassen studente behaal ik dit jaar mijn bachelor bouw en zou graag een onderzoek rond herstel bij Alkali Silikareactie in beton uitvoeren. Had gedacht om dit via een doctoraat te doen, maar kan ik dat wel?

Antwoord

Beste Jolien,

Doctoraatstudies kan je bij mijn weten enkel aanvatten als je een Masterdiploma of gelijkwaardig hebt. Zulke gelijkwaardigheid zal je niet kunnen verkrijgen op basis van een Bachelordiploma.

Maar, onderzoek kan je natuurlijk altijd doen, ook zonder diploma.

Je zou dus je onderzoek kunnen doen en de resultaten wereldkundig kunnen maken door ze te publiceren. Dit laaste best in een peer-reviewed tijdschrift, waardoor andere onderzoekers de waarde en correctheid van je resulaten kunnen beoordelen, zodat de kwaliteit van hetgeen wordt gepubliceerd garandeerd kan worden.

Je zal wellicht meer kans hebben om zulk onderzoek succesvol te doen en te publiceren als je je daarin laat bijstaan door een "gevestigde" onderzoeker, iemand die je met raad en daad kan bijstaan om je onderzoek op een wetenschappelijk correcte manier te voeren.

Als je toch graag een doctoraat wilt behalen zal je eerst voldoende bijkomende studie moeten bewijzen om de eerder aangehaalde gelijkwaardigheid te kunnen aantonen. Je kan hiertoe best een faculteit Ingenieurswetenschappen (of wetenschappen?) contacteren, die zullen je precies kunnen inlichten over de toelatingsvoorwaarden.

Succes!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw