Warm water is lichter dan koud water. dus is Cola lichter dan Fanta?

Lea, 15 jaar
16 oktober 2021

We hebben een filmpje gezien waarbij warm water lichter is dan koud water, dus ik dacht aan fanta en cola

Antwoord

Beste Lea,

Het klopt hetzelfde volume warm water zal iets minder wegen dan hetzelfde volume koud water. Wel opgelet: water krijgt zijn maximale dichtheid rond de 4°C, koel je het verder af zal de dichtheid opnieuw afnemen. Daarom zal een vijver langs boven dichtvriezen: het water van 0°C drijft boven het iets warmere water.

Wanneer we echter kijken naar Fanta en Cola moeten we niet enkel rekening houden met het kleine effect van de temperatuur, maar ook met het grotere effect van de opgeloste stoffen. De dichtheid van suiker is bijvoorbeeld hoger dan die van water, dus hoe meer suiker we oplossen in water hoe hoger de dichtheid van de oplossing.

In het geval van Fanta en Cola is het dus vooral de samenstelling die een effect heeft op de dichtheid: bij dezelfde temperartuur is de dichtheid van Cola en Fanta respectievelijk 1.042g/mL en 1.025g/ml. Coca cola bestaat voor zo'n 10% uit suiker (10,6 g per 100 ml oplossing), bij Fanta is het aandeel suikers "slechts" 6,9% (6,9 g per 100 ml oplossing).
 

Je kan het effect van suiker ook zien in de bijgevoegde video. Een blikje cola light drijft, terwijl een blikje "echte" cola zinkt. De zoetstof in cola light is veel zoeter dan suiker, waardoor er minder van moet toegevoegd worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. Geert-Jan Graulus

(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw