Kan je er preventief iets aan doen als je vader een hartaderbreuk gestorven is, dank u

patrick, 64 jaar
5 oktober 2021

Als je vader gestorven is aan hartaderbreuk, kunnen de dokters iets preventief doen, bij de zoon, dank u

Antwoord

Een "hartaderbreuk" is geen medische term. Het gaat om een scheur van de aorta of een grote lichaamsslagader: een anurysma van de aorta (meestal in de buik, soms in de borstkas). 

Je kan zelf veel doen aan preventie: als je rookt: ermee stoppen en een gezonde levensstijl handhaven. 

De ziekte begint zonder symptomen: je voelt niet dat de aorta uitzet. De eerste tekens zijn deze van een scheur: erge buik en rugpijn en een inwendige bloeding (snelle pols, zweten, bleekheid en zeer lage bloeddruk). Soms kan de patiënt nog gered worden door een urgente ingreep, maar de sterfte is zeer hoog. 

Wil je weten of je een dergelijk aneurysma hebt, dan kan je je huisarts vragen om een echo te laten maken van de buik. Dat is een goedkoop en eenvoudig onderzoek zonder dat er moet geprikt worden en zonder stralenbelasting. Is de diameter van de aorta normaal, dan stopt het hier. Is de diameter verbreed, dan moet je opgevolgd worden: afhankelijk van de diameter en de snelheid van uitzetting (je moet daarvoor meerdere echgrafieën hebben met enkele maanden ertussen) wordt er besloten om al of niet snel te opereren.

Let wel: eens begonnen is de ziekte voortschrijdend en eindigt altijd met een scheur. Om die reden is een ingreep aangewezen. De vraag is alleen de timing. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen