Mag het zwembadwater in de tuin?

Ludo, 65 jaar
22 september 2021

Bij het leegmaken van een plastiek kinderzomerzwembad in de tuin van 10kuub water, gewoon behandeld met producten die ze in tuincentra meegeven, om water helder en ontsmet te houden. Als je dit meerdere dagen met open dekzijl laat staan, dat alle chl vervlogen is, mag dit water dan gewoon in de tuin stromen? Of is alsnog kans voor plantschade?

Antwoord

Dag Lode,

 

Strikt genomen is zwembadwater afvalwater en moet naar de riolering afgevoerd worden (vb. via een slang naar het straatputje). Dat staat ook zo omschreven in de waterwegwijzer die de Vlaamse Milieumaatschappij heeft gepubliceerd (zie https://www.vmm.be/publicaties/waterwegwijzer-bouwen-en-verbouwen op pagina 27). Dat geldt zeker als het water veel chloor bevat, vol algen zit, of voor kleine vervuilde stromen zoals het spoelwater van je filter.

Voor een zomerzwembad waar weinig algen in zitten, en waar je een tweetal weken geen chloor meer aan hebt toegevoegd, is het wel te verdedigen om het water langzaam in de tuin te laten lopen. Je planten zullen er weinig last van hebben. Als je een regenput hebt, kan je die ook opvullen met zwembadwater. Op die manier wordt het nog benut (bijvoorbeeld voor het doorspoelen van de WC's).

 

Vriendelijke groeten,

Francis

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Francis Meerburg

Biologie, Milieutechnologie, Microbiële technieken, Waterzuivering, Biomassa

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen