Hebben onze voorouders ooit de wolf verdreven uit onze contreien, en zo ja, waarom en hoe?

Bert, 56 jaar
22 september 2021

Er is veel te doen over de wolf in Limburg, en vaak hoor je dan dat de wolf ooit door onze voorouders is verdreven (en dus nu weer terug is).

Antwoord

In de links hieronder vind je heel wat info. Heel in het kort:

  • De voornaamste reden voor het verdwijnen, is de teloorgang van wilde prooidieren en van de open ruimte in de 17de, 18de en 19de eeuw. De bevolking groeide, en de gebieden tussen steden en dorpen werden steeds meer ontgonnen en bejaagd. Wolven richtten zich daardoor noodgedwongen op groot en klein vee in plaats van op kleiner jachtwild, waarna er op hen zelf gejaagd werd. Dat de wolfpopulaties zich tijdelijk konden herstellen in een periodes van ontvolking tijdens de Tachtigjarige Oorlog is daar een indicatie van.
  • Er ontstonden zelfs premiesystemen om wolven uit te roeien. Het bejagen van wolven werd ook verheerlijkt als een beschavingsdaad. Wolven waren effectief belangrijke schakels in de overdracht van hondsdolheid, en bovendien waren er onbevestigde verhalen over 'mensetende' wolven. Er waren wèl zeer zeldzame meldingen van 'des loups enragés' die razend alles en iedereen aanvielen, maar geen echte verslagen van wolven die doelgericht of in groep mensen viseerden. Maar het waren wel allebei redenen om wolven uit te roeien. In het Gravensteen kan je nog een rechtervoorpoot van een wolf vinden die in 1736 in Knesselare werd gedood. Officieel werden de laatste twee wolven in België na een klopjacht op valentijnsdag 1845 door Leopold I doodgeschoten in Custinne (Houyet). Hoewel dat ook een dag later zou kunnen geweest zijn, of door een andere jager in het koninklijk gezelschap... In elk geval, je vindt er nog een gedenksteen (la tombe du loup), en één van de dieren is opgezet en bewaard in het Koninklijk Natuurhistorisch Museum. En er werden later in de 19de eeuw nog wel Belgische wilde wolven gedood in o.a. Merksplas en Virton, en in 1923 nog in Evelette bij Namen. 
  • Rond 1840 was er ook een uitbraak van wolvenpest, een besmettelijke ziekte die enkel wolven leek te treffen. Het is nog onduidelijk welke ziekte het precies was (parvovirus? CDV/ziekte van Carré? ICH/hondengeelzucht?), maar na 1840 waren wolven uiterst zeldzaam in België (en de rest van West-Europa).

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen