Een computer werkt met enen en nullen. Dat begrijp ik niet. Elk apparaat of sensor werkt toch alleen maar met stroom en spanning?

Jean, 85 jaar
19 september 2021

Een computer werkt met enen en nullen. Die staan bijvoorbeeld elk voor een bepaalde spanning. Ik begrijp niet waarom men er dan enen en nullen bijhaalt. In een auto bijvoorbeeld is er geen enkel sensor of apparaat dat een 1 of 0 kent, wel stroom en spanning. Waarom komen er dan enen en nullen aan te pas?

Antwoord

Het klopt dat in essentie alle apparaten enkel met stroom en spanning werken. Maar het grote probleem is dat die spanning niet heel constant is. Als men bijvoorbeeld praat over 12V zijn alle spanningen tussen pakweg 11,5 en 12,5V toegelaten; dikwijls zelfs nog met grotere toleranties. Het zou best kunnen dat een toestel dat 12V verwacht ook nog werkt op 10V en pas bij 15V overbelast geraakt.

Dat maakt het rekenen met alleen de spanning natuurlijk bijzonder moeilijk. Als 12V ook 11V of 13V kan zijn, dan kan 120V gelijk zijn aan 10x 12V, maar ook gelijk zijn aan 11x 10.9V.

Daarom beperkt men de mogelijkheden tot 0 en 1. Een "hoge" spanning is dan gelijk aan 1, een "lage" spanning is gelijk aan 0. Men zorgt er dan voor dat die hoge en lage spanning ver uit genoeg uit elkaar liggen zodat je gemakkelijk de 0 en 1 kan herkennen en er geen verwarring mogelijk is. Als er dan toch een 'rare' spanning optreedt, bijvoorbeeld door een atmosferische storing, dan weet men dat dit een fout signaal was en zal het signaal opnieuw gestuurd worden.

Door dan veel lage of hoge spanningen over de draad te sturen of over verschillende draden, kan je veel nullen en enen combineren tot heel grote waarden.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen