Welke 'steen' zou dit zijn?

Bert, 44 jaar
13 september 2021

Een aantal jaar geleden vonden we deze steen in Frankrijk aan de kust, hij was in bolvorm en hebben hem in 2 gesplitst om te zien of er eventueel kleur inzat (niet het geval). Na het afspeuren van het internet hebben we nog steeds geen zelfde steen gezien zoals deze (ter info: hij is niet magnetisch). Zouden jullie weten welke steen dit kan zijn? Alvast dank voor jullie antwoord.

Antwoord

Beste Bert,

Je hebt wellicht een marcasietknol gevonden, nogal typisch voor de Opaalkust in Noord-Frankrijk.

In samenstelling is het mineraal marcasiet gelijk aan pyriet (FeS2, ijzersulfide). Het kristalrooster, zeg maar de manier waarop de atomen in de kristallen gestapeld zijn, is echter verschillend:marcassiet is orthoromisch en pyriet kubisch.

De knollen komen voor in de krijtkliffen langs de Opaalkust (het gesteente is krijt, en ook de ouderdom is Krijt, zo'n 90 à 100 miljoen jaar). Wanneer deze kliffen eroderen vergaat het krijt en blijven knollen zoals deze achter gezien ze wat resistenter zijn.

Het is mogelijk dat de steen na een tijdje uit elkaar zal vallen door reactie met zuurstof en vocht.

Beste groeten,

Pieter

Reacties op dit antwoord

  • 17/09/2021 - Bert (vraagsteller)

    Beste Pieter, dank voor deze informatie. De steen werd idd langs de Opaalkust gevonden. Eindelijk weten we dus een antwoord op ons raadsel, thx!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw