Hoeveel windmolens kunnen we op de Europese aardplaat bouwen zonder dat die in beweging komt?

Willem, 56 jaar
11 september 2021

Voor elke joule aan windenergie wordt een Nm aan koppel uitgeoefend op de bodem. Onze bodem is een aardplaat die kan bewegen. Ik zie dit nooit terug in milieu-effectrapporteringen.

Antwoord

Beste Willem,

De krachten die er nodig zijn om aardplaten te laten bewegen overtreffen die van de kracht die windmolens zouden kunnen 'vangen'.

Een aardplaat 'drijft' wel op het magma eronder maar grenst ook aan andere platen en zou die dan moeten vervormen of wegstuwen om in die richting te bewegen.
De bewegingen van de aardplaten worden dan ook vanuit het binnenste van de aarde 'aangestuurd' door de convectiestromen van de viscose magma waaruit de mantel bestaat.
Denk eraan dat eender welke aardplaat (groot of klein) een enorme zware massa is die niet zomaar in beweging kan gebracht worden, behalve door de inwendige bewegingen van de 'vloeistof' waarop ze drijven.

Het theoretische aantal windmolens nodig om de Europese aardplaat in beweging te brengen, moest die vrij kunnen bewegen, is vele malen groter dan het oppervlak dat nodig zou zijn om die allemaal te kunnen plaatsen.

Weerfenomenen aan het oppervlak vertegenwoordigen zo kleine plaatselijke krachten dat ze geen noemenswaardige invloed kunnen hebben op de bewegingen van aardkorsten.

Een leuke berekening om eens te doen misschien maar geen haalbaar scenario.

Reacties op dit antwoord

  • 15/09/2021 - Willem (vraagsteller)

    Ik dacht eigenlijk f=m.a dus als je maar lang genoeg de kracht uitoefent komt het wel in beweging. Ik heb geen flauw idee van de wrijving onder de aardplaat, maar had wel het idee dat als er ergens maar een kiertje ontstaat, waar water in kan sijpelen, de stoom-productie wel voor extra kracht zou zorgen.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen