Kunnen virussen ziek worden?

Yoeri, 28 jaar
2 september 2021

Kunnen virussen (net zoals mensen) ziek worden?

Antwoord

Dag Yoeri,

Super interessante vraag.

Wat is ziek worden? Als je kijkt naar mensen hebben we verschillende soorten ziektes:

- genetisch gedreven ziektes zoals kanker

- infectieziektes omdat een ander organisme binnendringt

- wondes en breuken door fysieke schade van buitenaf, en soms kan deze schade van buitenaf ook aanleiding geven tot bijvoorbeeld kanker

De ziekte maakt dat een cellen/weefsels/organen van organisme een aantal taken niet meer optimaal kan uitvoeren en in het geval van dieren met een zenuwstelsel een gevoel van pijn/malaise ervaart.

En het bedreigende van een ziekte is dat dit kan leiden tot de dood.

Dus als we dan kijken naar een virus, zitten we met de situatie dat een virus niet bestaat uit een cel, een virus buiten de gastheer "leeft" niet. Een virus is een geordende structuur van moleculen die in staat is zichzelf in een gastheer te vermenigvuldigen.

Ik herneem het schema van hierboven:

- stel dat er een fout optreedt in het genetische systeem van een virus, dan kan dit ertoe leiden dat het virus niet meer in staat is zichzelf te vermenigvuldigen en dan "verdwijnt" dit exemplaar van het virus (andere exemplaren van dit virus, zonder de fout, blijven dan wel bestaan. Merk op dat een fout in het genetische systeem er ook toe kan leiden dat het virus veel krachtiger wordt om gastheren te infecteren, of om zich beter te vermenigvuldigen. 

- als een virus binnendringt in de gastheer zal de gastheer zijn wapens bovenhalen om dit virus kapot te maken, dit gebeurt door de productie van scheikundige stoffen (radicalen bvb) en witte bloedcellen (die het virus proberen te verteren). Je kan dan stellen dat door deze effecten het virus "ziek" wordt, want het ondervindt schade aan zijn moleculen. 

- als we kijken naar schade van buitenaf, bvb zonlicht, uitdroging, gebruik van detergenten,enz. Dat zijn allemaal zaken die de moleculen van een virus "beschadigen", dus het virus dat deze effecten ondergaat, zal niet meer functioneel zijn, niet meer kunnen binden op een gastheer en dus verdwijnen.

 

Vriendelijke groeten,

Els Van Mechelen

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw