Covid-19: Waarom komt het aantonen van antistoffen na infectie niet in aanmerking voor een herstelcertificaat?

Nicolaas, 55 jaar
1 september 2021

Enkel een positieve PCR test van max. 6 maanden komt in aanmerking. Ik veronderstel dat men er dan vanuit gaat dat er dan antistoffen worden aangemaakt. Iemand die kan bewijzen dat hij voldoende antistoffen heeft na infectie (> 6 maanden) komt dan weer niet in aanmerking. In een recente studie uit Israƫl zou blijken dat iemand die de infectie heeft doorgemaakt beter beschermd is dan iemand na vaccinatie.

Antwoord

Serologische tests, op basis van antistoffen, zijn complex en niet zo eenvoudig te interpreteren als de PCR test. Er moet nog meer onderzoek gebeuren om de relatie te kennen tussen de concentraties (titers) van bepaalde antistoffen enerzijds en de besmetting met het virus anderzijds.

Bovendien kunnen serologische tests vals positieve resultaten geven, bvb. wanneer iemand antistoffen in het bloed heeft tegen een ander coronavirus type dan het SARS-CoV2 virus dat COVID veroorzaakt. Antistoffen kunnen namelijk "kruisreageren" met verschillende virustypes. Ze zijn dus niet zo specifiek als de PCR reactie (die zelfs kan gebruikt worden om bepaalde varianten op te sporen van SARS-CoV2).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen