Kan je je tanden verbranden?

Nathan, 8 jaar
30 augustus 2021

Kan je je tanden verbranden aan heet voedsel? Doet dat pijn? En bij welke temperatuur vergaan je tanden of gaan ze stuk?

Antwoord

Beste Nathan,

De tand verbranden kan je niet echt, daarvoor zou de temperatuur veel hoger moeten zijn dan wat je normaal binnenkrijgt in uw mond door te eten of te drinken. Veel eerder zal uw tong, tandvlees en/of het slijmvlies in uw mond brandwonden vertonen en pijn doen als je te hete dranken of eten inneemt. Als iemand verbrand geraakt in een brand bv. dan zijn het veelal de tanden die langst stand houden.

Het is wel zo dat uw tanden levende lichaamsdelen zijn en gevoelig zijn voor temperauur (te koud of te warm). Binnen in de tand zitten zenuwen en bloedvaten. Vooral bij te koude dranken of eten (bv. een ijsje) kan uw tand wel heel even reageren en pijn doen omwille van die teperatuursverandering. Op warmte zal uw tand eerder reageren als hij ziek is (tandbederf heeft of een ontsteking binnen in de tand). Een gezonde tand reageert vooral op koude prikkels en niet zozeer op warmteprikkels.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen