Is water uit een moderne koelkast met filter bruikbaar als 'gedemineraliseerd' water uit de winkel voor strijkijzers?

Berthold, 68 jaar
3 juli 2021

Gewoonlijk strijkt mijn vrouw met gedemineraliseerd water. Toen dit onlangs op was middenin een strijksessie raadde ik haar aan om water te gebruiken van onze koelkast daar dit via een filter gaat. Goed idee? Of toch niet vergelijkbaar met het ├ęchte strijkwater uit de winkel?

Antwoord

Beste Berthold,

De filters die standaard ingebouwd worden in koelkasten dienen vooral om grotere partikels te verwijderen (zoals bacteriën of stofdeeltjes) of componenten die kunnen zorgen voor een onaangemane geur of smaak (de koolstoffilter zal deze stoffen kunnen vasthouden). 

De filters zouden dus in staat moeten zijn om grotere kalkdeeltjes tegen te houden, maar de kalk die nog steeds opgelost zit in het water (onder de vorm van Ca2+ en HCO3- ionen) kan grotendeels vrij passeren. In het strijkijzer zal het water verwarmd worden en gaan verdampen. Op een gegeven punt zal er dan nog te weinig water overblijven om de resterende kalk in oplossing te houden, waardoor een neerslag van calciumcarbonaat (CaCO3, kalk) zal ontstaan.

Samengevat: het water uit de koelkast zal wel beter zijn dan ongefilterd kraantjeswater, maar de nog opgeloste kalk kan bij herhaald gebruik er wel voor zorgen dat het strijkijzer minder goed gaat werken. Gedemineraliseerd water verdient dus de voorkeur, al zal het strijkijzer die ene keer ook wel overleven.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen